Poziv na okrugli stol „Prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji”

7 (1)

Poštovani,

Zadovoljstvo nam je ovim putem pozvati Vas na okrugli stol na temu „Prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji”. Okrugli stol održat će se u Velikoj vijećnici Zadarske županije dana 7. ožujka s početkom u 13.00 sati.

Okrugli stol na temu „Prava djece sa teškoćama u razvoju i njihovih obitelji“ održat će se u obliku razgovora kojeg će koordinirati moderator. Sudjelovat će predstavnici Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba, UNICEF-a iz Hrvatske, Pravobraniteljice za djecu, Saveza Društava „Naša djeca” Hrvatske, članovi Kabineta za ranu intervenciju i Društva „Naša djeca“ Zadar te Koordinacijskog tijela Zadarske županije za promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.  Predstavit će se i nacrt „Smjernica za ostvarivanje prava djece s razvojnim rizicima i teškoćama rane i predškolske dobi kroz uspostavu sustava rane intervencije u djetinjstvu na području Zadarske županije“ također izrađene kroz projekt i rad Koordinacijskog tijela Zadarske županije za promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Teme Okruglog stola su:

  • Djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji: spektar teškoća s kojima se (najčešće) susrećemo kod djece u najranijoj dobi, brojnost djece najmlađe dobi koja su rođena s čimbenicima neurorazvojnog rizika ili s razvojnim teškoćama, važnost rane intervencije za djecu i njihove obitelji;
  • Što možemo učiniti kako bi uklonili fizičke, kulturološke, ekonomske i komunikacijske barijere koje su prepreke u dječjem razvoju, s naglaskom na integracija otoka i ruralnih područja;
  • Kako se uključiti u podizanje društvene svijesti i pozitivnih stavova prema djeci s teškoćama;
  • Prava djece s teškoćama u razvoju i prava roditelja/skrbnika djece s teškoćama u razvoju;
  • UNICEF-ova iskustva – provedba dječjih prava u praksi;
  • Primjeri dobre prakse.

Cilj Okruglog stola nije samo informirati publiku o spomenutim temama nego otvoriti prostor za moguće načine pozitivnog mijenjanja postojećeg stanja. Okruglim stolom ukazalo bi se na potrebu za usvajanje spomenutih smjernica.

Nadamo se da ste zainteresirani za ovaj događaj te da ćete biti u mogućnosti prisustvovati događaju.

http://www.fosterchildrenrights.com/