ODRŽANA RADIONICA ”DJEČJE PRAVO NA UČENJE”

15515635_10208018561808083_624633210_o

ODRŽANA RADIONICA ”DJEČJE PRAVO NA UČENJE: KAKO POMOĆI SVOM DJETETU DA UČI I RAZVIJA SE?”

                                                                          

Jučer, 12. prosinca 2016. godine se održala radionica “Dječje pravo na učenje: Kako pomoći svom djetetu da uči i razvija se?” u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Radionicu je održala Ivana Šunjić, dipl. uč./specijalist rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji. Bila je namijenjena prvenstveno roditeljima i obiteljima djece s komunikacijskim teškoćama.

Radionica je sadržavala prikaz procesa razvoja učenja, od rane do predškolske dobi. Kroz praktične primjere i interaktivne radionice, ukazalo se na procese učenja kroz dječju igru i kroz situacije svakodnevnog života. Također se naglasila važnost i uloga roditelja i skrbnika u procesu poticanja učenja kod djeteta s teškoćama u razvoju. Na radionici je objašnjeno što je učenje te kako pomoći djetetu da uči. Učenje je svaka promjena ponašanja koja nastaje na osnovu usvojenog znanja, navika, vještina, iskustva i sl. Za učenje nam je potrebno pamćenje kao ”mjesto” gdje možemo pohraniti naučeno. U ranoj dobi djeca najviše uče od svojih najbližih, a za to su potrebni određeni uvjeti poput; emocionalnog odnosa – povezanost s roditeljima, okolina, vrijeme, pokušaj – pogreška, ohrabrivanje itd. Najbolji način kako mala djeca uče je igra! Kroz kretanje, istraživanje, senzorička iskustva, zabavu i ugodu dijete uči o sebi i o svijetu oko sebe.  Igra djetetu stvara ugodu, uživa u njoj i na takav način lakše usvaja nove sadržaje, obrasce i mentalne mape. Učenje kroz igru i zabavu jedini put u ranoj djetetovoj dobi.

Društvo “Naša djeca” Zadar u sklopu programa IPA 2012 provodi projekt Foster Children Rights – promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Osim nositelja Društva „Naša djeca“ Zadar, partneri na projektu su i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Zadar, Zadarska županija, Caritas Zadarske nadbiskupije, Volonterski centar te Udruga Maraške. Vrijednost projekta je 130.186,90 EUR, a ukupno trajanje projekta  je 18 mjeseci. Opći cilj projekta je osigurati učinkovitu provedbu EU standarda u provedbi prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji. Realizacijom specifičnih ciljeva će nastojati osigurati da organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave budu ravnopravni partneri u osiguravanju dosljedne provedbe prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji, te kroz jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, stručnjaka koji rade s malom djecom s teškoćama u razvoju i lokalne i regionalne samouprave. U sklopu projekta organiziraju se radionice koje imaju za cilj edukaciju obitelji djece s teškoćama o načinu poticanja djece s teškoćama te njihovim pravima.

http://www.fosterchildrenrights.com/