ODRŽANA RADIONICA “DJEČJE PRAVO NA IGRU I ULOGA IGRE U RAZVOJU DJETETA”

15321598_10207909865330739_2090961284_o

U četvrtak 01.12.2016 godine se održala radionica “Dječje pravo na igru i uloga igre u razvoju djeteta koja je organizirana u sklopu projekta Foster Children Rights u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na adresi Stjepana Radića 11b, od 17:00 do 19 sati.

Radionicu je održala Dijana Miočić, defektolog/edukacijski rehabilitator. Bila je namijenjena prvenstveno roditeljima i obiteljima djece s komunikacijskim teškoćama. Radionica je sadržavala prikaz razvoja igre s obzirom na spoznajnu dob i dob socijalnog razvoja djeteta. Također je bila istaknuta važnost igre za razvoj djeteta, razmotrila se uloga odraslih i strategije koje mogu pomoći roditeljima i skrbnicima u poticanju razvoja igre kod djeteta s teškoćama.

Predavačica Dijana Miočić je na primjeru raznih igračaka koje su nabavljene kroz projekt pokazala različite načine igre sa djecom te naglasila da ne moraju sve igračke kojima se dijete igra biti skupe te da se jako puno toga može napraviti i od predmeta koje se nalaze u okolini djeteta kao što su šiške i slični prirodni materijali. Također je istaknula problem prevelike količine igračaka kojima djeca znaju biti okružena te kako je nekad bolje uvoditi jedan po jedan predmet u igru. Između brojnih prednosti igre u razvoju djeteta istaknuto je kako igrom dijete razvija osjećaj sigurnosti, samostalnosti, kompetencije te razvija razne vještine poput motoričkih, emocionalnih, socijalnih itd.

Društvo “Naša djeca” Zadar u sklopu programa IPA 2012 provodi projekt Foster Children Rights – promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Osim nositelja Društva „Naša djeca“ Zadar, partneri na projektu su i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Zadar, Zadarska županija, Caritas Zadarske nadbiskupije, Volonterski centar te Udruga Maraške. Vrijednost projekta je 130.186,90 EUR, a ukupno trajanje projekta  je 18 mjeseci. Opći cilj projekta je osigurati učinkovitu provedbu EU standarda u provedbi prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji. Realizacijom specifičnih ciljeva će nastojati osigurati da organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave budu ravnopravni partneri u osiguravanju dosljedne provedbe prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji, te kroz jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, stručnjaka koji rade s malom djecom s teškoćama u razvoju i lokalne i regionalne samouprave. U sklopu projekta organiziraju se radionice koje imaju za cilj edukaciju obitelji djece s teškoćama o načinu poticanja djece s teškoćama te njihovim pravima.

http://www.fosterchildrenrights.com/